İçeriğe atla
KOKOMAKOKOMA
6 Maddede “Kırışıklık Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?"

6 Maddede “Kırışıklık Oluşumunu Nasıl Önleyebilirim?"

Kâğıdın her katlandığında daha derin kırışması gibi cildimizde aynı şekilde her mimik hareketimizde daha derin kırışmaya başlar. Kırışıklık, yaşlanmanın doğal bir süreci gibi bilinmese de sigara, alkol kullanımı, UV ışınlarına maruz kalma gibi nedenler bu sürecin hızlanmasına neden oluyor.

Cildini Güneşten Her Zaman Koru

Yapılan araştırmalar kırışıklık oluşumunun %70 nedeninin UV ışınlarının neden olduğunu söylüyor.

Güneşe maruz kalmanın cildinize zarar vererek erken yaşlanmaya ve kırışıklıklara yol açabileceği bilinen bir gerçektir.

Cildinizi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korumak için, bulutlu olsa bile her gün 30 ila 50 arasında bir SPF uygulamak hayati önem taşır. UV ışınları hava bulutlu dahi olsa cildine nüfuz edebilir, bu yüzden her mevsim güneş koruyucu kullanmak şart.

Ekstra koruma için geniş kenarlı bir şapka, güneşi yansıtacak açık renkli giysiler ve UV korumalı güneş gözlük kullanın.

Cildini Düzenli Nemlendir

Cilt tipin ne olursa olsun nemlendiriciyi cilt bakım rutinine dahil etmelisin.

Nemlendiriciler cildi beslemeye ve nemlendirmeye yardımcı olur. Bu özellikle yaşlandıkça ve cildiniz daha kuru hale gelir, bu durum da kırışıkların daha derinleşmesine neden olur.

Araştırmalar, hiyalüronik asit C vitamini, içeren bir nemlendirici kullanmanın kırışıklıkların oluşmasını veya derinleşmesini önlemede etkili olduğunu gösteriyor.

Düzenli Su İç

İyi bir sağlık için su içmek şarttır. Vücudunuzun yaptığı hemen hemen her işlev için suya ihtiyacı vardır.

Su, vücudunuzdaki toksinleri atmak, sindirime yardımcı olmak ve vücut ısınızı düzenlemek gibi hayati işlevlerin yanı sıra, cildinizin içeriden sağlıklı ve nemli kalmasına da yardımcı olur.

2015 yılında sağlıklı bir kadın grubu üzerinde yapılan çalışmada, düzenli olarak cildinin ihtiyaç duyduğu kadar su içen kadınların cildin nemlenmesi üzerinde etkili olabileceği ve cilt fizyolojisini olumlu yönde etkileyebileceği belirlendi.

Vitamin Açısından Zengin Yiyeceklerle Beslenin

2019 yılında Hollanda’da 2700'den fazla katılımcısı olan bir araştırmada, beslenme alışkanlıklarının özellikle kadınlarda yüz kırışması ile ilişkili olduğunu buldu.

Araştırmaya göre, beslenmelerinde yüksek miktarda kırmızı et ve sağlıksız atıştırmalıklar tüketen kadınlar, diyetlerinde daha fazla meyve içeren kadınlara göre daha fazla yüz kırışıklığına sahip olma eğiliminde olduğu ortaya çıkmıştır.

Antienflamatuvar veya antioksidan özellikleri yüksek gıdalar aynı zamanda cildin elastikiyetini artırdığı ve cilt hasarına ve erken yaşlanmaya karşı koruma sağladığı yine bu araştırmada ortaya çıkmıştır. Bu özelliklere sahip bazı yiyecek ve içecekler şunlardır:

  • Yeşil çay
  • Zeytin yağı
  • Somon
  • Avokado
  • Nar
  • Keten tohumu
  • Yeşil sebzeler, özellikle havuç, balkabağı, dolmalık biber ve brokoli

Sırt Üstü Yatın

2016 yılında yapılan bir araştırmada uyku pozisyonunuzun kırışıklık oluşumunda etkisinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, yan veya sırt üstü uyuyan kişilerin, kırışıklık oluşumunun diğer kişilere göre daha derin olduğu gözlemlenmiştir.

Bunu önlemenin bir yolu, yan veya mideniz yerine sırt üstü uyumayı denemektir.

İpek yastık kılıfları, daha az sürtünme oluşturdukları ve cildin aşınmasını önlemeye yardımcı oldukları için cildinize pamuktan daha iyi gelebilir.

Sigarayı Bırak

Tütün dumanı, cildinize elastikiyetini ve gücünü veren lifler olan kolajen ve elastine zarar verir.

Ayrıca sigaradaki nikotin, damarların daralmasına sebebiyet verir. Bu durum cildin kan akışını azaltır. Sonuç olarak, cildin fazla oksijen alamaz.

Dudakların sigara içtiğinde tekrar tekrar büzülmesi, ağız çevresinde erken kırışmaya neden olabilir.

2013 yılında tek yumurta ikizi üzerinde yapılan bir araştırma , sigara içen ikizlerin, içmeyenlere göre önemli ölçüde daha fazla kırışıklığa sahip olduğunu buldu.

Halen sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir sigara bırakma programları hakkında bilgi edinmeni öneririz.

Kırışıklıklar yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır, ancak ilerlemelerini yavaşlatmak ve yenilerinin oluşmasını önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Vitamin açısından zengin beslenmek, bol su içmek, cildinizi güneşten korumak, sigara içmemek ve stresinizi yönetmek gibi yaşam tarzı faktörleri, cildinizin sağlıklı ve genç kalmasında kilit rol oynar.

Retinoid ve hyaluronik asit ve C vitamini içeren bir nemlendirici kullanmak da kırışıklıkların başlamasını önlemede etkili olur.

Kırışıklık oluşumunu engelleyen cilt bakım ürünlerine buradan ulaşabilirsin.

Sepet 0

Sepetinizde hiç ürün yok.

Alışverişe Başla